Tekenen en kleuren deed ik altijd al, samen met mijn zus, en al snel kwam daar fotografie bij. Met een oude camera en weinig geld om foto’s af te laten drukken. Zwart wit (en kleine afdrukken) omdat dat minder duur was.

Eind jaren 70 op de kunstacademie in Den Bosch leerde ik, na een aanvankelijke start op de mode-afdeling, illustreren.
Daarbij hoorde tekenen, schilderen, fotografie en grafische vormgeving.
Fotografie fascineerde me vanwege de snelle mogelijkheid om te spelen met de inhoud, compositie licht en kleur.

Ik kocht mijn eerste goede spiegelreflex camera en fotografeerde me suf.
Negatieven, zwart wit, liet ik ontwikkelen, maar het afdrukken daarna in een geïmproviseerde donkere kamer fascineerde me mateloos.

In de ruim 20 jaar daarna werkte ik als freelancer mee aan de vaste collecties van o.a.kaartenuitgeverijen (ik ontwierp ook dessins voor stoffen en behang) en gebruikte daarvoor al de geleerde technieken uitbundig en veel.

Het idee, de aquarel, collage, tekening of foto, het grafisch ontwerp, de tekst; ik schoof het naadloos in elkaar tot één druk-klaar ontwerp en dat werd erg gewaardeerd door mijn (vaste) opdrachtgevers.

In een kort maar belangrijk jaar kreeg ik bij een grote uitgeverij de kans me digitaal te bekwamen in Photoshop, illustrator en InDesign en ik werd uitgezonden naar een bekende drukkerij om drukwerk te begeleiden dat we bij de uitgeverij ontworpen hadden.
Vanaf dat moment was het bewerken van foto’s op de computer voor mij een dagelijkse bezigheid. Net als illustreren en grafisch vormgeven.

In de 14 jaren erna heb ik het geluk gehad in het creatieve atelier van een zorginstelling te mogen werken. Getalenteerde cliënten begeleid bij het tekenen en schilderen.

Met veel vrijheid hebben we er de mooiste (acrylverf)schilderijen kunnen maken.
We werkten in opdracht voor oa. PWC, VDL en Cello en voor de vele particuliere klanten die graag ons atelier bezochten.

Mijn ervaring kwam er uitstekend van pas.

Ik ontwierp de schilderijen met de tekeningen van de cliënten met mijn computer
en zette het ontwerp via projectie op doek.
Begeleidde het tekenen en het schilderen en werkte de schilderijen af.
Fotografeerde ze, maakte een fotoarchief en ontwierp aansprekende kaartencollecties die we verkochten in winkels door heel Nederland.
Ook verzorgde ik jarenlang de huisstijl, website en sociale media van het atelier en de bijbehorende galerie en winkel. Fotografeerde en filmde alles wat maar los en vast zat.
En bewerkte e.e.a. thuis in het weekend en de avonduren in mijn eigen atelier.
Ik heb er veel geleerd.

Mijn fascinatie voor beeld en vormgeving is onverminderd sterk.

In mijn studio aan huis, óf op locatie, ben ik weloverwogen en met oog voor detail aan het werk. Ik luister graag en goed naar de klant, denk mee tot in detail en doe mijn uiterste best het gevraagde te leveren. Naast werk in opdracht, maak ik ook vrij werk.

Op dit moment ben ik bezig met een serie stillevens in de traditie van onze oude meesters.
Door een collage-techniek te gebruiken kan ik elke bloem, elk onderdeel, zeer precies haar eigen plekje en grootte geven.

Hoe doe ik dit

Ik bouw mijn foto op zoals ik voorheen schilderijen opbouwde en zoals ook de oude meesters in hun schilderijen iedere bloem en ieder voorwerp haar juiste plek, licht, kleur, scherpte en daarmee aandacht gaf om tot een spannend of harmonieus geheel te komen.
Met als resultaat haast schilderachtige foto’s waarop ik veel mooie reactie’s krijg.

Klik hier voor de foto's